200g makaronu spaghetti
300g mięsa mielonego
2 łyżeczki chili
1 dymka
pół papryki czerwonej
puszka pomidorów ( całych)
2 łyżki keczupu pikantnego
3 łyżki śmietany 18%
szczypta ziół prowansalskich
natka pietruszki do posypania
olej do smażenia
oliwa, sól, pieprz
Makaron gotujemy wedle uznania: na miękko lub al dente.
Przygotowujemy klopsiki. Mięso mielone mieszamy dokładnie z odrobiną oliwy i dwiema łyżeczkami chili i odrobiną soli. Formujemy małe kuleczki o średnicy około 2 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki z obu stron. Zdejmujemy je z patelni.
Kroimy na dosyć małe kawałki paprykę i dymkę. Wrzucamy je do podsmażenia na ten sam olej. Gdy trochę zmiękną dodajemy sok z pomidorów z puszki a chwilę później również same pomidory tyle że pokrojone wcześniej. Gotujemy aż sok trochę odparuje. Dodajemy keczup, zioła oraz sól i pieprz do smaku. Dorzucamy przygotowane wcześniej klopsiki i gotujemy aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Podajemy z makaronem, posypane natką pietruszki, ewentualnie odrobiną startego sera. Smacznego ;)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz