Składniki na blaszkę 23cm:
Ciasto:
55g gorzkiej posiekanej czekolady
85g kakao
200ml wrzącej wody
145g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
90g roztopionego masła
250g cukru
2 jaja w temperaturze pokojowej
250g mleka kokosowego w temperaturze pokojowej
Czekoladę i kakao zalej wrzącą wodą i mieszaj, aż uzyskasz gładką masę. Odstaw do ostygnięcia.
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól przesiej.
cuker wsyp do miksera , dodaj do niego roztopione masło, krótko zmiksuj. Wbij jajka, jedno po drugim i miksuj do uzyskania puszystej masy.
Powoli wlej mleko kokosowe, na przemian z masą czekoladową i zmiksuj. Wsyp suche składniki i mieszaj ręcznie do połączenia składników.
Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę i piecz w 180°C przez ok 50min. Po wyciągnięciu poczekaj aż całkowicie wystygnie.
Krem:
80ml kremówki 36%
250g serka mascarpone
100g cukru pudru
0,5 szkl wiórków kokosowych
4 łyżki Malibu
Śmietankę ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj do niej serek mascarpone i resztę składników -delikatnie wymieszaj. Krem ułóż na cieście ( ja polałam jeszcze czekoladą), możesz też przekroić ciasto wzdłuż i przełożyć nim ciasto. Schłódź! Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz