2,5 kg mielonego mięsa z łopatki lub karkówki.
1 kg mielonego surowego podgardla
6-8 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżki soli
3-4 łyżeczki pieprzu
350 ml zimnej wody
3 łyżeczki majeranku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić w/g smaku i nałożyć do 3/4 wysokości małych słoików
Mięso dobrze ubić łyżką w słoiku i mocno zakręcić.
Słoiczki włożyć do dużego garnka,wlać zimną wodę do około 3/4 wysokości słoików, przykryć pokrywką.
Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 90 minut.
Studzić w garnku,po czym ponownie gotować przez 35 minut.
Ostudzone słoiki z mięsem przechować w lodówce.


.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz