6-8 udek z kurczaka ( u mnie podudzia)
1-2 pory
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
sól, papryka słodka, curry,
tymianek suszony
1 łyżeczka cukru
przyprawa do kurczaka np. złocista
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania marynaty. W dużej misce mieszamy olej, sprasowany czosnek, sól,paprykę, curry i tymianek. Następnie wrzucamy udka i dokładnie obtaczamy marynatą, odstawiamy do lodówki na 1h. Pory oczyszczamy i kroimy na grubsze pół talarki. Rękaw do pieczenia spinamy z jednej strony klipsem i układamy powstały worek w naczyniu żaroodpornym.( lub na blachę do pieczenia) wkładamy kolejno udka, posypując każde odrobiną soli i przyprawą do kurczaka oraz sporą ilością pora. Spinamy drugi koniec rękawa i wstawiamy udka do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 1h 15 min. Na ostatnie 15 min. rozcinamy rękaw aby udka się ładnie zrumieniły.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz