Powered By Blogger

czwartek, 12 grudnia 2013

żeberka na kapuście



1 kg żeberek
    1 kg kiszonej kapusty
    1 cebula
    mąka do obtoczenia żeberek
    olej do obsmażenia mięsa
    sól
    pieprz
    kminek mielony
    kminek cały ( ok. 0,5 łyżeczki)
    ziele angielskie ( 3 - 4 ziarenka )
    liść laurowy ( 2 - 3 liście )
    szczypta majeranku
    1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

     Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Zalać wodą i gotować. Jeśli woda jest zbyt kwaśna odlać całość, lub część i dolać świeżej wody. Ja przeważnie raz zmieniam wodę. Trochę kwaśnego płynu jednak zostawiam tak na wszelki wypadek, bo potem może się okazać, że kapusta jest za mało kwaśna i trzeba ją troszkę dokwasić. Po odlaniu kwaśnej wody należy wlać nową wodę, ale już w niezbyt dużej ilości. Woda nie powinna zakrywać kapusty. Powinna sięgać mniej więcej połowy wysokości kapusty
    Po zmianie wody do kapusty dodać ziele angielskie, kminek ( ziarenka ) - ok. 0,5 łyżeczki i liście laurowe. Wszystko razem gotować ( u mnie kapustę gotuję ok pół godziny przed dodaniem do niej żeberek )
    Żeberka umyć, pozbawić nadmiaru tłuszczu i pokroić na mniejsze porcje ( z jedną lub dwoma kosteczkami )
    Każdy kawałek mięsa oprószyć solą, pieprzem i mielonym kminkiem, a następnie obtoczyć w mące
    Na patelni rozgrzać tłuszcz. Mięso wkładać na rozgrzany tłuszcz i obsmażać z każdej strony do zrumienienia. Następnie przekładać do gotującej się kapusty. Mięso "zagrzebać " w kapuście
    Na tej samej patelni co mięso  podsmażyć pokrojoną na wiórka cebulę i dodać do gotujących się żeberek z kapustą
    Wszystko razem gotować ok 1,5 godziny. W razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec gotowania dodać majeranek i 1/3 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki. Ewentualnie doprawić sola lub pieprzem ( u mnie nie było takiej potrzeby). Delikatnie zamieszać
    Serwować z  pieczywem lub z ziemniakami. Smacznego .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz