Powered By Blogger

sobota, 29 czerwca 2013

pieczarki faszerowane

  • 12 dużych pieczarek
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 cebula średnia
  • 6 plasterków szynki lub polędwicy sopockiej (ja dałam gotowane mięso z 2 udek kurczaka, pokrojone na małe części)
  • marchewka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • kilka plasterków żółtego sera
  • posiekana natka z pietruszki
  • 1 łyżka oleju 
Pieczarki umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,wykręcić ogonki,nożem wyciąć trochę większe dziurki w pieczarce. Ogonki i wycięty miąższ posiekać nożem,dodać pokrojoną cebulę,podsmażyć na łyżce oleju,dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę lub mięso i jeszcze chwilkę podsmażyć. Na końcu dodać ugotowany ryż,sól i pieprz przyprawę do kurczaka,wszystko wymieszać,jeszcze moment trzymając na ogniu ,pod koniec starłam i dodałam marchew. Kapelusze nadziewać przestudzonym farszem dosyć wysoko,ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem. Zapiekać 20 min w 200 st C,najlepiej z termoobiegiem,pod koniec ułożyć kawałeczki sera i jeszcze momencik zapiekać aż ser się rozpuści. Podałam na sałacie z dipem szczypiorkowym . Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz