Powered By Blogger

sobota, 1 czerwca 2013

potrawka Maji 2



1kg mięsa (łopatka, szynka, pierś kurczaka)
3-4 cebule
1 łyżka cukru
3 łyżki przyprawy do grosa
2 łyżki przyprawy do gulaszu
2-3 łyżki śmietany
1łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka tymianku
1łyżeczka czosnku
2 średnie suszone grzybki (starte na tarce)
3 ziarna owocu jałowca (zgniecione)
kostka rosołowa warzywna
tłuszcz do smażenia





Mięso oczyścić, pokroić w drobną kostkę, cebule w grubsze półkola . Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę ,po ok. 3-4 min dodać mięso i wszystkie sypkie przyprawy + kostka rosołowa, dusić pod przykryciem ok. 40 min ( chyba że jest to kurczak, to 15 min wystarczy) od czasu do czasu mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Po tym czasie dodać koncentrat i śmietanę, dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić,posypać pietruszką, podawać wg uznania. Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz