Powered By Blogger

poniedziałek, 18 marca 2013

pomieszaniec ;)










Biszkopt jasny:
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta sody
1 łyżeczka octu

Biszkopt ciemny:
Składniki jak wyżej tylko połowa składników + 1 łyżka czubata kakao

Masa :
3 budynie waniliowe
mleko
cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół kostki margaryny
dżem lub owoce np. brzoskwinie z puszki
kokos
3 galaretki owocowe


Jajka ubijamy z cukrem „na biało”, dodajemy resztę składników i lekko, dokładnie mieszamy . ciasto wlewamy na wcześniej natłuszczoną i posypaną mąką blachę pieczemy 35-40 min w temp 175 st C. Po upieczeniu ciasto przeciąć wzdłuż na 2 blaty i w każdym z nich zrobić dziurki szklaną, kieliszkami itp ( ciemny biszkopt ok. 25 min) w termoobiegu. Galaretki i budyń przygotować wg przepisu (budyń +cukier waniliowy i mąka) . Do ciepłego budyniu dodać margarynę dokładnie wymieszać i podzielić na 2 części , do jednej dodać owoce lub dżem(4 łyżki) do drugiej części dodać 1 tężejącą galaretkę.
Przekładanie:
Ciemny biszkopt
Cienka warstwa budyniu z owocami
Posypać sporą ilością kokosu
Jasny biszkopt - każdą dziurkę wypełnić  tężejącą galaretką
Warstwa budyniu z galaretką
Jasny biszkopt – dziurki wypełnić kolejną galaretką
Wierzch posmarować resztą masy z owocami pozostawiając widoczne miejsca z galaretką … ozdobić wg uznania, ja polałam polewą czekoladową ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz