Powered By Blogger

sobota, 2 marca 2013

zrazy ... po mojemu ;)



ok. 80 dkg  łopatki
cebula
cukinia konserwowa
papryka np. czerwona
marchewka
papryka słodka
tymianek
lubczyk
mąka
łyżka śmietany i cukru
sól lub przyprawa typu „kucharek”
tłuszcz do smażenia
kostka rosołowa pieczeniowa





Mięso umyć, osuszyć, pociąć w plastry i rozbić jak na kotlety ( cieńsze). Każdy płat mięsa posypać przyprawami ( po sporej szczypcie) i ułożyć warzywa wcześniej pokrojone w paski. Zwinąć w ruloniki , związać np. nicią lub trzebić wykałaczkami, obtoczyć w mące i smażyć na średnim ogniu , na złoty kolor. W rondelku zagotować 0,7 l wody +kostka pieczeniowa. Do gotującej się wody przełożyć zraziki , gotować ok. 45 min na średnim ogniu, po tym czasie dodać śmietanę wymieszaną z łyżką mąki i cukrem… gotować jeszcze ok. 5-8 min. Podawać wg uznania.(przed podaniem usunąć wykałaczki lub nici) Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz