Powered By Blogger

wtorek, 17 grudnia 2013

słodkie bułeczki



1 kg mąki
2 jajka
10 dag drożdży
7 łyżek cukru
1,5 szkl ciepłego mleka
0,5 szkl oleju


Drożdże z 6 łyżkami cukru rozpuszczamy w połowie ciepłego mleka , odstawiamy do wyrośnięcia . Mąkę przesiewamy , robimy wgłębienie . Dodajemy jajka , drożdże (rozrobione) . To wszystko wyrabiamy w gładkie ciasto , dolewając resztę , mleka a następnie olej . Odstawiamy na ok. 50 min do wyrośnięcia . Rozwałkowujemy  , podsypując mąką na grubość ok. 1 cm . Szklanką wykrawamy krążki , pieczemy na blasze , która jest wyłożona papierem do pieczenia . Pieczemy ok. 20 min . w 180 stopni . ( Bułki można  robić bardziej słodkie i większe ,zależy od smaku i gustu  , a także na słono - wtedy dajemy tylko 2 łyżki cukru i płaską łyżkę soli . Można dodać kminek i inne zioła )
Dobrej zabawy z bułeczkami ;) .
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz