1 kg
mąki
2 jajka
10 dag drożdży
7 łyżek cukru
1,5 szkl ciepłego mleka
0,5 szkl oleju
Drożdże z 6 łyżkami cukru rozpuszczamy w połowie ciepłego
mleka , odstawiamy do wyrośnięcia . Mąkę przesiewamy , robimy wgłębienie .
Dodajemy jajka , drożdże (rozrobione) . To wszystko wyrabiamy w gładkie ciasto
, dolewając resztę , mleka a następnie olej . Odstawiamy na ok. 50 min do
wyrośnięcia . Rozwałkowujemy ,
podsypując mąką na grubość ok. 1
cm . Szklanką wykrawamy krążki , pieczemy na blasze ,
która jest wyłożona papierem do pieczenia . Pieczemy ok. 20 min . w 180 stopni
. ( Bułki można robić bardziej słodkie i
większe ,zależy od smaku i gustu , a
także na słono - wtedy dajemy tylko 2 łyżki cukru i płaską łyżkę soli . Można
dodać kminek i inne zioła )
Dobrej zabawy z bułeczkami ;) .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz