Powered By Blogger

sobota, 14 grudnia 2013

chleb cebulowy



1,5 kg mąki
5 dag drożdży
5 średnich ziemniaków
1 duża cebula
2 płaskie łyżki soli
Olej




Cebulę obieramy , kroimy w piórka i smażymy na oleju na złoty kolor. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Dokładnie rozgniatamy, i zalewamy ½ litra wody. Gdy lekko przestygną dodajemy drożdże i ½ kg mąki, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny . Rozczyn mieszamy z resztą mąki, solą i cebulą, wyrabiamy gładkie ciasto, dzielimy na 2 części i wkładamy do keksówek 10 x 30  . Gdy wyrośnie pieczemy 40 min w 190 st C . ( można upiec jeden duży chleb , czas pieczenia zmienia się na 55-60 min z termoobiegiem, ) Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz