Powered By Blogger

niedziela, 24 listopada 2013

makowiec - rolada

 3 szklanki mąki tortowej
szklanka cukru pudru
150g masła
2 żółtka
1 jajko
1/2 szklanki mleka
40g drożdży
szczypta soli
1kg masy makowej, wzbogaconej o bakalie i orzechy
tłuszcz do wysmarowania formy
mąka do podsypywania stolnicy

Ucieramy masło z cukrem na puszysty, jednolity krem. Następnie, cały czas mieszając, dodajemy kolejno jajko, żółtka, sól, rozkruszone i wymieszane z łyżką ciepłego mleka drożdże. Gdy składniki się połączą dosypujemy mąkę i dolewamy resztę mleka. Utarte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dokładnie wyrabiamy ok. 5 min. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy, by podrosło.
Gdy podwoi objętość, dzielimy ciasto na 2 części. Wałkujemy każdą z nich na prostokąt, smarujemy lekko spienionym białkiem, nakładamy równo farsz makowy. Następnie zwijamy w roladę. Końce zlepiamy i podwijamy pod spód. Od razu przekładamy do wysmarowanych tłuszczem średniej wielkości form i stawiamy w ciepłym miejscu. Gdy podrosną, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (160 st na 30min.). Po pół godzinie podnosimy temp. do 200 st. i pieczemy, aż ciasto się zrumieni, a boki będą lekko odstawały od formy. Jeszcze ciepłe wykładamy z blaszek. Po wystudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz