Przygotowanie zakwasu
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej (razowej)
- 1 szklanka ciepłej wody
Wszystkie składnik mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na dobę. Aby bardziej podkreślić aromat zakwasu, należy zamieszać go raz na 24h. Po upływie doby należy dodać mąkę i wodę w podobnych proporcjach. Czynność tę należy powtarzać przez kolejne 3 dni. Naczynie, w którym przechowujemy zakwas, powinno być przykryte ściereczką.
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej (razowej)
- 1 szklanka ciepłej wody
Wszystkie składnik mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na dobę. Aby bardziej podkreślić aromat zakwasu, należy zamieszać go raz na 24h. Po upływie doby należy dodać mąkę i wodę w podobnych proporcjach. Czynność tę należy powtarzać przez kolejne 3 dni. Naczynie, w którym przechowujemy zakwas, powinno być przykryte ściereczką.

Chleb
Składniki:
- bułka tarta
- 1kg mąki pszennej,
- 1 płaska łyżka cukru,
- 1 szklanka nasion zbóż ( dynia, siemie lniane, słonecznik),
- 4 szklanki letniej wody,
- sól morska,
- 3 łyżki zakwasu lub kostka drożdży
Przygotowanie:
Od 1kg mąki pszennej odsypujemy szklankę. Na jej miejsce dodajemy 1 szklankę mąki żytniej lub chlebowej. Tak zmieszaną mąkę wsypujemy do miski i dodajemy do tego 2 łyżki soli, 1 płaską łyżkę cukru, 3 duże łyżki zakwasu, dużą szklankę z nasionami zbóż i dolewamy 4 szklanki wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. W międzyczasie przygotowujemy 2 keksówki do wyłożenia w nich ciasta. Powinny być one wysmarowane olejem i posypane bułką tartą.
Przygotowane ciasto odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce, aż do pełnego wyrośnięcia. Pieczemy 1,5 h w temp. 180-200. Przygotowane ciasto odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce, aż do pełnego wyrośnięcia. Zamiast zakwasu możemy również dodać do ciasta kostkę drożdży, które rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Nie musimy wówczas czekać do wyrośnięcia chleba, tylko od razu wstawiamy go do nagrzanego piekarnika i pieczemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz