Powered By Blogger

środa, 28 sierpnia 2013

sos pietruszkowy na mięsie mielonym



1 kg mięsa mielonego
4 cebule
1 marchewka
2 pęczki natki pietruszki
1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
1 łyżka przyprawy do grosa
1 płaska łyżka cukru
1 łyżka mąki
1 mała śmietana 12 %
Pieprz sól do smaku
Olej


Cebulę i marchew obrać ,oczyścić i pokroić w pół talarki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić marchew, po 5 min dodać cebulę, dusić ok. 10 min. po tym czasie dorzucić mięso mielone i przyprawy. (bez mąki śmietany i pietruszki-mięso w trakcie duszenia rozdzielać na drobne kawałeczki), dolać  600 ml wody. Dusić ok. 10-12 min, podbić mąką ,zabielić śmietaną ,dodając posiekaną nać pietruszki zostawić na ogniu jeszcze na ok 4 min. Doprawić. Podawać wg uznania. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz