1 kg
mięsa wołowego (może być wieprzowe)
2 czerwone papryki
4 cebule
2 marchewki
3 pomidory
7-8 pieczarek
3-4 ogórki kiszone
duża garść natki pietruszki (posiekanej)
1 przyprawa do pieczeni
1 łyżka kurkumy
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
2 ziarna owocu jałowca
1 łyżka przyprawy do gyrosa
½ łyżeczki mielonego kminku
2 łyżki cukru, albo 3 łyżki miodu lub 4-5 szt słodzików
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1 łyzka mąki
sól pieprz do smaku
tłuszcz
mięso oczyścić – pokroić w cienkie paski lub drobną kostkę, cebulę marchew, pieczarki obrać pokroić w paseczki, ogórki i pomidory w
kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć mięso ok. 10 min, podlać 250
ml wody i dusić ok. 25 min. po tym czasie dodać marchewkę i wszystkie przyprawy
sypkie ( bez mąki) dusić kolejne 10 min. Dołożyć warzywa (bez pomidorów i natki)
, podlać nie wielką ilością wody (ok. szklanki) gotować kolejne 15 min. na
koniec dodajemy pomidory, natkę, koncentrat, zasypać mąką dokładnie wymieszać
pozostawić na ogniu jeszcze na ok. 2 min. Doprawić do smaku, podawać z kasza,
ryżem, ziemniakami, makaronem albo z chlebem. Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz