Powered By Blogger

wtorek, 2 lipca 2013

kurczak z ryżem

dwie piersi z kurczaka
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- trzy duże pomidory
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz, bazylia i tymianek


Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu.
Czosnek kroimy na plasterki, cebulę w kostkę i podsmażamy na oleju. Kurczaka również kroimy w kostkę, posypujemy pieprzą i solą i wrzucamy na naszą patelnię. Dodajemy sporo suszonej bazyli i tymianku. Całość podsmażamy kilka minut.
 W międzyczasie pomidory zalewamy wrzątkiem, po chwili zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy wino i dodajemy pomidory.
Dusimy na wolnym ogniu przez 15 minut.
Podajemy z ryżem posypanym siekanym szczypiorkiem lub porem.
Z ryżu postanowiłam zbudować piramidę. W tym celu został użyty kieliszek koktajlowy. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz