dwie piersi z kurczaka
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- trzy duże pomidory
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz, bazylia i tymianek
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu.
Czosnek
kroimy na plasterki, cebulę w kostkę i podsmażamy na oleju. Kurczaka
również kroimy w kostkę, posypujemy pieprzą i solą i wrzucamy na naszą
patelnię. Dodajemy sporo suszonej bazyli i tymianku. Całość podsmażamy
kilka minut.
W międzyczasie pomidory zalewamy wrzątkiem, po chwili zdejmujemy skórkę i
kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy wino i dodajemy pomidory.
Dusimy na wolnym ogniu przez 15 minut.
Podajemy z ryżem posypanym siekanym szczypiorkiem lub porem.
Z ryżu postanowiłam zbudować piramidę. W
tym celu został użyty kieliszek koktajlowy. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz