Powered By Blogger

niedziela, 16 czerwca 2013

naleśniki faszerowane


  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka zimnej przegotowanej wody lub 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • 2-3 krople oleju
  • 2 plus 1/4 szklanki maki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • Wszystkie składniki (łącznie z olejem) wymieszać mikserem na jednolitą masę. Smażyć cienkie naleśniki, z obu stron na rumiano,  na dobrze rozgrzanej  patelni teflonowej.   
farsz
   

1 główka kapusty
3 udka z kurczaka
4 cebule
1 przyprawa do grosa
1 łyżka przyprawy do kurczaka
1 łyżka przyprawy do dań z kapusty
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka tymianku i bazylii
(Sól do smaku)
Tłuszcz do smażenia



Kapustę pokroić w kostkę – obgotować prawie na miękko, odcedzić, przestudzić
Udka ugotować , mięso obrać z kości pokroić na mniejsze części
Cebulę obrać pokroić w pół talarki
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, po ok. 2 min dodajemy kapustę i przyprawy, dusimy ok. 20 min co chwilę mieszając, po tym czasie dodać mięso z kurczaka, wymieszać i doprawić solą ..
Gorącym farszem nadziewamy naleśniki i zawijamy jak krokiety ,( ja podałam z sosem grzybowym) Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz