1 szklanka mąki (nawet niepełna)
1 szklanka cukru
3 jajka
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wbić białka do miski a żółtka do szklanki. Białka ubić na pół sztywno, dodać oba cukry i dokończyć ubijanie na sztywno .Następnie dalej ubijając na wolnych obrotach dodać mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Na koniec dodać wodę. Gotową masę wylać na wysmarowaną łyżką masła i wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę (40x25 cm).Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200*C i piec 17 min. Biszkopt wyjąc z piekarnika , chytając za rogi papieru wyjąć z formy i przewrócić na ściereczkę. Jeśli biszkopt ma być słodszy ściereczkę posypać wcześniej cukrem pudrem. Biszkopt wystudzić w ten sposób na ściereczce a wtedy jest gotowy na tort lub roladę.(ja do ciasta wrzuciłam dużą garść czereśni- bez pestek)
Masa;
1 galaretka truskawkowa lub czereśniowa
1 śmietana„śnieżka”
1 krem tortowy śmietankowy ( np., Delecta)
2 szkl mleka
Czereśnie i truskawki
Galaretkę zrobić wg przepisu ale w 400 ml wody, wystudzić.
Śnieżkę ubić w 200 ml mleka, krem zmiksować w pozostałym mleku. Zimną galaretkę
wlać do śnieżki miksując na najniższych obrotach , po ok. 2 min dodać krem, wymieszać., taką masę
wylewamy na biszkopt, na masę wkładamy oczyszczone i pokrojone owoce. ( ja dodatkowo posypałam
kakaem i posypką czekoladową. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz