Powered By Blogger

wtorek, 7 maja 2013

szczawiowa

  • 2 ćwiartki z kurczaka lub  inne mięso , np żeberka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • spora ilość szczawiu (ja dałam 3 pęczki )
  • 3-4 ziemniaki
  • jogurt naturalny
  • listek laurowy i kilka kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • dość sporo natki pietruszki i jak ktoś ma to lubczyk -  ja dałam mrożoną natkę pietruszki.


Mięso z kurczaka oczyścić ze skóry i tłuszczu. Zalać zimną wodą i zagotować. Odszumować. W  między czasie warzywa oczyścić i  zetrzeć  na tarce lub pokroić w dowolną kostkę. Ziemniaki obrać i tez pokroić w kostkę. Warzywa, oprócz ziemniaków, gotować wraz z mięsem do jego miękkości. W trakcie gotowania dodać listek i ziele, troszkę posolić. Z gotowego wywaru wyjąc mięso,dodać ziemniaki- gotować ok 15 min. Dodać pokrojony szczaw,  i świeżą lub mrożoną zieleninę . Zagotować. Jogurt rozrobić z odrobiną mąki, zahartować gorącym wywarem i dodać do zupy. Chwilę pogotować i doprawić do smaku. Proponuję dodać gotowane jajko pokrojone w kostkę ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz