- 2 ćwiartki z kurczaka lub inne mięso , np żeberka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- spora ilość szczawiu (ja dałam 3 pęczki )
- 3-4 ziemniaki
- jogurt naturalny
- listek laurowy i kilka kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz
- dość sporo natki pietruszki i jak ktoś ma to lubczyk - ja dałam mrożoną natkę pietruszki.
Mięso z kurczaka oczyścić ze skóry i tłuszczu. Zalać zimną wodą i
zagotować. Odszumować. W między czasie warzywa oczyścić i zetrzeć na
tarce lub pokroić w dowolną kostkę. Ziemniaki obrać i tez pokroić w
kostkę. Warzywa, oprócz ziemniaków, gotować wraz z mięsem do jego
miękkości. W trakcie gotowania dodać listek i ziele, troszkę posolić. Z
gotowego wywaru wyjąc mięso,dodać ziemniaki- gotować ok 15 min. Dodać pokrojony
szczaw, i świeżą lub mrożoną zieleninę . Zagotować. Jogurt
rozrobić z odrobiną mąki, zahartować gorącym wywarem i dodać do zupy.
Chwilę pogotować i doprawić do smaku. Proponuję dodać gotowane jajko pokrojone w kostkę ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz