Powered By Blogger

niedziela, 14 kwietnia 2013

zielono mi ;)




Składniki:
5 -6 średnich ziemniaków
1 średnia cebula
6 jaj
3 ząbki czosnku
świeżo starta gałka muszkatołowa
pęczek szpinaku
ewentualnie pół kostki sera feta ( ok 100 g)
sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną około 1-  centymetrową kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej ziemniaki na lekko złoty kolor. W trakcie smażenia dodajemy do ziemniaków pokrojoną w kostkę cebulę. Obsmażone ziemniaki zdejmujemy na talerz i na tej samej patelni podsmażamy posiekany drobno czosnek i lekko poszatkowane liście szpinaku. Smażymy kilka minut póki szpinak nie zmięknie, dodajemy gałkę muszkatołową. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki i szpinak, dodajemy do nich roztrzepane jajka, sól, pieprz i ewentualnie pokrojoną w kostkę fetę. Taką masę wylewamy na patelnię i smażymy pod przykryciem kilka minut, póki spód  nie będzie zrumieniony. Przy pomocy talerza przewracamy wówczas  na drugą stronę, posypujemy żółtym serem i podsmażamy pod przykryciem jeszcze kilka minut. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz