Powered By Blogger

niedziela, 21 kwietnia 2013

pikantne roladki

1 kg maki
3 jajka
2 łyżki octu
40 g drożdży
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki cukru
1-2 łyzeczki soli
2 szkl. ciepłego mleka

Drozdże rozetrzec z cukrem i 1/2 szkl. mleka - odstawic do wyrosniecia.
Do przesianej maki wlac roztrzepane jajka z mlekiem , olejem ,sola i octem
oraz wyrosniete drożdze .
Wymieszac wszystkie składniki , wyrabiać tak długo ciasto az bedzie odstawac od rak ( ja to robiłam ok. 5 min.)
Ciasto odstawic na ok. 30 min do wyrosniecia .

Nadzienie
ok. 40dkg pieczarek
3- 4 cebule
25 dkg boczku wedzonego pokrojonego w plastry , lub w kostke
ser zółty starty na tarce
przyprawy : sol , pieprz , oregano , czosnek drobno pokrojony, bazylia
dodatkowo mozna dac papryke konserwowa
na rozwałkowane ciasto wyłozyc usmazone pieczarki z cebula , boczek , ser zołty i posypac przyprawami

zwinąć ciasto jak roladę i pokroić na 2- 3 cm plastry


ułożyć na blaszce do pieczenia ,posypać dodatkowo żółtym serem i posmarować bułeczki żółtkiem - odstawić na pół godz. do wyrośnięcia

piec ok. 40 min w 165 - 170 st



z połowy porcji wyszło mi 16 bułeczek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz