1 cebula,
8 małych ziemniaków,
8 plastrów parzonego boczku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz,
2 patyczki do szaszłyków.
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nadal jędrne. Odcedzamy, odparowujemy i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Cukinię kroimy na 1-centymetrowe plastry, a cebulę w piórka.
Każdy ziemniak owijamy plasterkiem boczku. Nadziewamy na szaszłykowe szpadki, naprzemiennie z plasterkami cukinii i cebulą. Całość oprószamy solą oraz pieprzem i hojnie skrapiamy oliwą. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz