Powered By Blogger

środa, 20 marca 2013

pierogi ruskie

Ciasto:- 1 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- łyżeczka soli
- 1,5-2 szklanki ciepłej wody
Farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 2-3 kostki ( 40 dkg ) białego tłustego sera
- 3 duże cebule
- odrobina masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z jajkami, solą i wodą i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Ziemniaki gotujemy, jak trochę przestygną dobrze ugniatamy tłuczkiem, a następnie miksujemy lub dokładnie mieszamy z serem i cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem na ostro.
Ciasto po kawałku wałkujemy na około 2 mm i wykrawamy kółka. Tradycyjnie do wykrawania używało się szklanki, ale jako że technologia poszła do przodu możemy zaopatrzyć się w specjalny przyrząd do wykrawania i lepienia pierogów ( widoczny na zdjęciu tuż obok wałka ).
wykrawanie pierogów
Kółka odkładamy na bok, do tego co zostanie dodajemy nowego ciasta i wałkujemy ponownie. I tak aż nic nam nie zostanie. Tutaj ważna uwaga - pierogi najlepiej robi się w zespole! Jedna osoba wałkuje i wycina kółka a druga lepi. Można miło spędzić czas we dwoje, no a potem będzie jeszcze zasłużona nagroda. No, ale wróćmy do pierogów. Do każdego kółka nakładamy farsz. Ilość farszu trzeba dobrać eksperymentalnie w zależności od wielkości kółek. Z oczywistych względów nie może go być za mało, ale też nie może być za dużo bo pierogi będą się rozpadać podczas gotowania. Gotowe pierogi najlepiej składować na czystej ściereczce gdzie będą w szeregu oczekiwać na fazę ostatnią czyli gotowanie.;)
ruskie pierogi
Pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, czekamy aż wypłyną i od tego momemtu gotujemy około 3 minuty.
Ruskie pierogi ze śmietanąW kwestii podawania są dwie wiodące szkoły: szkoła cebulkowa i szkoła śmietanowa. W pierwszym przypadku do pierogów podajemy cebulkę podsmażoną na maśle, a w drugim przykrywamy pierogi śmietanową pierzynką. SmacznegoRuskie pierogi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz