60 dkg żołądków drobiowych
2 cebule
1 marchewka
po 1 czubatej łyżeczce ;
kurkumy
imbiru
rozmarynu
tymianku
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka gałki muszkatołowej
2 łyżki przyprawy do gyrosa
2 kostki rosołowe drobiowe
3 ziarna owocu jałowca
2 liście laurowe
ok 2 łyżek mąki
2 łyżki cukru lub 4 łyżki miodu
3-4 łyżki śmietany
tłuszcz
Żołądki oczyścić umyć
i pokroić na drobne części . Cebulę skroić na cienkie pół talarki , marchew
zetrzeć na tarce o grubych oczkach , poddusić na tłuszczy na złoty kolor, dodać
żołądki – dosypać wszystkie przyprawy pozostawiając mąkę , śmietanę i lubczyk- dusić
ok. 35 min . Po tym czasie podsypać mąką, wlać 1 litr wody co chwilę
mieszając gotować ok. 35 min . dodać
śmietanę i lubczyk , doprawić i… podawać wg uznania … ( druga wersja potrawy =
bez śmietany ale z dodatkiem ogórków albo cukinii lub papryki konserwowej
pociętej w paski + łyżka koncentratu pomidorowego) SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz