Powered By Blogger

sobota, 15 grudnia 2012

pierogi z kapustą i grzybami



1 kg mąki pszennej
1 jajo
6-8 łyżek oleju
ciepła woda (ile zabierze)
1 płaska łyżeczka soli

Farsz;
1 kg kiszonej kapusty
60 dkg grzybów
 5 średnich cebul
1 łyżka rozmarynu
oliwa
pieprz, sól, „kucharek” – do smaku

Kapustę dobrze wypłukać, odsączyć drobno pokroić, grzyby obgotować pociąć w kostkę tak samo pokroić cebulę, sporą ilość oliwy mocno rozgrzać, wsypać cebulę i rozmaryn. Po ok. 5 minutach dodać grzyby, zostawić na ogniu przez 10 min  co jakiś czas mieszając , po tym czasie dorzucić kapustę i smażyć ok. 15-20 min, doprawić do smaku w razie potrzeby podlać oliwą. Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagnieść dodając tyle wody aby się „związało”.







Podzielić na 3-4 części.  Pierwszą rozwałkować na grubość ok. 2-3  milimetrów ,resztę nakryć ściereczką( dla mnie im cieńsze tym lepsze- jak kto lubi) wycinać kółka (np. szklanką)  na każde nałożyć farsz, dobrze skleić brzegi , gotować ok. 4-5 min w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1łyżki oliwy. Podawać wg uznania..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz