Powered By Blogger

sobota, 3 listopada 2012

szynka wieprzowa - inaczej...



1 kg szynki wieprzowej (moja miała 1400 g)
2 marchewki
1 przyprawa do gyrosa
2 łyżki przyprawy do gulaszu
2 łyżki przyprawy do mięsa duszonego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka słodkiej papryki
2 łyżki miodu
1 łyżka : koncentratu pomidorowego, oregano i pietruszki
1 ząbek czosnku
3 ziarna owocu jałowca
2 łyżki mąki





Mięso umyć, osuszyć, pokroić w 2 – 2,05 cm paski  .  do garnka w którym będziemy dusić potrawę wlewamy trochę oliwy , wsypujemy wszystkie przyprawy sypkie + miód, na tak doprawionym tłuszczu smażymy kawałki szynki na końcu podsypując 2 łyżkami mąki. Podlać wodą (ok. 07 l)  dusić ok. 20 min, po tym czasie dodać marchewki pokrojone w krążki , czosnek i koncentrat pomidorowy. Dusić 30 min. ( w razie potrzeby dolać troszkę wody) doprawić , podawać wg uznania… - ja podałam z makaronem i kapustą włoską gotowaną w ziołach takich jak: oregano, bazylia , lubczyk, rozmaryn, estragon, pietruszka, nać selera… smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz