Powered By Blogger

środa, 31 października 2012

kormos- odrobina grecji...


  • 250 g roztopionego masła 
  • 1 filiżanka mleka 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 tabliczka roztopionej czekolady (125g) 
  • 1 filiżanka likieru (może być brandy ale w mniejszej ilości)
  • 1 jajko (opcjonalnie) 
  • 1-2 duże paczki petitek


Wszystkie składniki za wyjątkiem petitek dobrze wymieszać w misce. Ciastka połamać, ale nie za drobno. Jest mi ciężko powiedzieć ile tych ciastek dokładnie potrzeba. Należy je dodawać stopniowo do czasu aż masa zrobi się trochę gęsta. Wtedy podzielić ją na dwie części i każdą część wylać na dość dużej wielkości folię aluminiową. Zawinąć i włożyć do zamrażalnika. Najlepiej zostawić kormos w zamrażalniku przez cała noc. Wyjąć, trochę odczekać żeby kormos zmiękł i dał się pokroić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz