Powered By Blogger

sobota, 27 października 2012

piernik z powidłami śliwkowymi






  • 400 g masła
  • 6 łyżek miodu
  • 250 g brązowego cukru
  • 7-8  jaj
  • 340 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 30 g kakao w proszku
  • 1 op. przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki  cynamonu
  • 2  łyżeczki imbiru
  • półtorej słoiczka powideł śliwkowych                                                                                                         
    Ucieramy masło z miodem za pomocą miksera, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Przesiewamy mąkę z kakao, przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami.

    Dodajemy ponad pół słoiczka powideł śliwkowych i miksujemy do połączenia składników.

    Do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x35 cm przelać ciasto - będzie się wydawało, że jest go niewiele, ale bez obaw - bardzo ładnie wyrośnie. Pieczemy w temperaturze 175-180st przez około 40-50 min

    Po upieczeniu studzimy lekko piernik, przecinamy i przekładamy resztą powideł śliwkowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz