Powered By Blogger

wtorek, 18 września 2012

kapusta kiszona - na zimę






  •  kapusta biała 2 kg
  • kminek 2 łyżeczki
  • sól 1 łyżka
  • cukier 4 szczypty
  • marchew 4 szt.                                                                                      
  • Kapustę szatkujemy i przekładamy do kamionkowego naczynia.  Dodajemy kminek, plasterki marchewki, sól, cukier i dokładnie mieszam. Odstawiamy w chłodne miejsce i ubijamy drewnianym kijkiem. Gdy pierwsze soki zaczną się wydzielać czekamy kilka dni  (nie przerywamy "traktowania" kapusty kijkiem kilka razy dziennie) i następnie odciskając sok, kapustę nakładamy do słoików. Szczelnie zakręcamy. Taka kapusta potrafi przestać całą zimę, a nawet dłużej.-(ja zostawiłam 4 dni w naczyniu a teraz co 2 dni "uwalniam" pozostały gaz... ogólny czas " pracy" do 2 tyg i robiłam z 30 kg kapusty i w jednej części dodałam nać pietruszki i startą na tarle marchew)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz