- 225 ml wody
- skórka z cytryny
- 6 łyżek masła
- 1/8 łyżeczki soli
- 125 g mąki
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu (dodałam łyżeczkę)
- 1/2 – 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 3 jajka
- olej do smażenia
- cukier puder
- cynamon
Rozgrzać olej do temperatury około 180 stopni C.
Do szprycy przełożyć ciasto (tylka powinna mieć kształt gwiazdy ) wyciskając kawałki o długości 12 cm wprost do gorącego oleju. Smażyć około 2 minut z każdej strony. Ciasteczka puchą podczas smażenia. Wyciągać łyżką cedzakową i osączać na papierowym ręczniku.
Oprószyć cukrem pudrem i cynamonem. (spożyć w dniu przygotowania...tracą chrupkość )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz