Powered By Blogger

sobota, 1 września 2012

surówka z czerwonej kapusty


to wersja full ;)....z marchewką duszoną...(lubię "mieszać")




1 główka czerwonej kapusty
1 marchewka
1 por
3 ziarna owocu jałowca
4 ziarna pieprzu + łyżka octu
250 ml śmietany 12%
2 łyżki cukru
Sól , pieprz do smaku



Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć , podzielić na cztery części, pociąć na cienkie wstążki. Obgotować15 min z dodatkiem jałowca ,pieprzu oraz łyżka octu( – dla zachowania koloru). Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach , pora pokroić w pół plastry.   obgotowaną  kapustę odcedzić na durszlaku ,dodać do marchwi z porem, wymieszać z śmietaną ,cukrem, solą i pieprzem odstawić na pół godz. Po tym czasie doprawić wedle uznania… podać np. z ziemniakami i kotletem mielonym…smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz