Powered By Blogger

sobota, 18 sierpnia 2012

sałatka z cukinii na zimę



wszystkie razem
składniki
(na 10 litrowych słoików)

4 duże cukinie
8 większych czerwonych papryk
6 większych marchewek
6 wiekszych cebul
natka  pietruszki
2 szklanki cukru
3 szklanki octu
8 szklanek wody

4 łyżki soli
pełna łyżka mielonego pieprzu
10 listków laurowych, 20 ziarenek ziela angielskiego, 20 ziarenek pieprzu
po pełnej łyżce oliwy na słoik

Wykonanie
(opisana sałatka)
tutaj pokrojone w kostkę tylko cebula w paski, dodałam łyżkę gorczycy 2 łyzki cukru więcej i przyprawę do gyrosa
po części obrane i ze skórką wszystko w paski dodałam  gorczycę , 2 łyżki cukru i torebka chili
Cukinię myję, odrzucam końce i miąższ  kroję w pół talarki  (jeśli skórka jest miękka można nie obierać, ja tym razem obrałam). Papryki myję, wycinam gniazda, kroję w kostkę, cebule obieram, kroję w grubsze pół talarki, marchewkę obieram, trę na tarce jarzynowej, opłukaną natkę siekam.
W dużym garnku zagotowuję cukier ocet, wodę, sól, listki, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie. Jak zalewa zagotowana dorzucam cukinie, cebule, paprykę, marchewkę i natkę. Trzymam na ogniu 15 minut od momentu zagotowania, w międzyczasie doprawiam mielonym pieprzem. Jak gotowe, przykręcam gaz na najmniejszy płomień, wrzucam sałatkę do wyparzonych słoików zostawiając ok 2 cm rezerwy, na koniec wlewam pełną łyżkę oliwy, zakręcam, stawiam do góry dnem na koc. Kiedy już wszystkie słoiki wypełnione, zakrywam całość kocem i zostawiam w spokoju na 24 godziny (  baw się smakiem- do tej sałatki dodałam opakowanie przyprawy do kurczaka)w przypadku dwóch pozostałych - ta sama zalewa podzielona w ilości plus dodatki opisane pod zdjęciami cukinie poukładałam w słoikach zalałam wrzącą zalewą pasteryzowałam ok 20 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz