Powered By Blogger

środa, 25 lipca 2012

pieczone gołąbki








1 kg miesa mielonego (ja miałam wieprzowo wołowe)
2-3 główki kapusty
30 dkg ryżu
30 dkg drobnej kaszy
cebula
marchewka
2 jaja
Po garści posiekanej natki pietruszki i kopru.- sól pieprz „kucharek”

kapuste umyj , wytnij głąb ,całą obgotuj -oddzielając liście kolejno wyciagaj
( DO GOTOWANIA KAPUSTY W CAŁOSCI DODAJ 1-2 ŁYŻKI OCTU_LISCIE ŁADNIE SIĘ ODZIELAJĄ)   ostudz, z każdego wytnij nerw.  Kasze z ryżem ugotuj wg przepisu lub „pod siebie”- przestudz- dodaj marchew startą na drobnej tarce- cebule w drobną kostke, jaja , natke ,koper sól pieprz kucharek do smaku wszystko dokładnie wymieszaj z mięsem… na każdy liść nakładać przygotowane nadzienie ( u mnie po 2 duże łyżki w poprzek  liścia zwijam „wbijając” boki w środek)na wytłuszczoną oliwą dużą blache wyłożoną liśćmi  ułóż gołąbki , wierzch posmaruj oliwą nakryj pozostałą kapustą. Piec w  temp 160 st przez godzinę-( podlać wodą w razie potrzeby)- po tym czasie zdjąć liście  z góry  i piec jeszcze 20 min w temp 170 st  podawać wg uznania  np. sos pomidorowy, koperkowy, grzybowy…. Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz