Powered By Blogger

poniedziałek, 25 czerwca 2012

potrawka Maji...


80 dkg łopatki wieprzowej (lub karczek albo inne mięso w/w upodobań)
2 większe cebule
1 średnia pietruszka(korzeń)
2 średnie marchewki
1 średni seler
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka : oregano , bazylia ,rozmaryn, papryka słodka
3 liście laurowe
5 ziaren ziela ang
3 ziarna owocu jałowca  1 łyżeczka cukru
( można dodac; papryke ogórki pieczarki itp…)
1 łyżka mąki do zagęszczenia                                                        
 Łyżka przyprawy typu gyros , maga,pieprz, sól do smaku


Mięso myjemy kroimy w kostkę, warzywa umyte obrane : cebule kroimy w paski resztę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę smażymy na złoty kolor na małej ilości oliwy, dodajemy mięso z przyprawą „gyros” po ok. 5 min dodajemy liście ziarna czosnek, podlewamy 1 szkl wody dusimy pod przykryciem ok. 25 min, po tym czasie wsypujemy reszte składników,dolewając wody ale tylko taką ilośc by „zakryc „ potrawke-  dusimy do czasu miękkości mięsa i zagęszczamy łyżką mąki rozrobionej w małej ilości wody,  doprawic do smaku ,możesz dodać nać piertruszki….   Podaj z pieczywem, kaszą, makaronem, ziemniakami -  wg  uznania    smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz