Powered By Blogger

sobota, 23 czerwca 2012

rosół drobiowy



  • Kawałek kurczaka, ja użyłam 3 udka 6 skrzydełek
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki  + nać,(pęczek)
  • ćwiartkę selera
  • połowę z małego pora
  • 1 cebula
  • 4 liście laurowe
  • kostka rosołowa lub przyprawa typu jarzynka(w/g upodobań)
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu pieprzu
  • sól, pieprz, magi
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy, mięso płuczemy. Zalewamy wszystko wodą i wstawiamy na palnik, uprzednio dodając liście i ziela. Międzyczasie rumienimy nad innym palnikiem cebulkę do uzyskania koloru ciemnobrązowego, wrzucamy ją do gotujących się warzyw.
Aby rosół był klarowny musimy postawić go na małym gazie, żeby lekko “pyrkał”  i gotować pod uchyloną przykrywką, inaczej może zmętnieć.
Gdy rosół w końcu się zagotuje, możemy dojrzeć kawałki szarych paprochów -pianę, to pozostałość po mięsie  (tzw ; szumowiny) należy je delikatnie zebrać łyżką i wyrzucić.( Na tym etapie dodać do garnka kostkę rosołową ale to już zależy od indywidualnych upodobań )Rosół zostawiamy na malutkim ogniu i tak gotujemy około 2 godzin- 20min przed koncem gotowania dodać pęk naci pietruszki :)). Po upływie tego czasu proponuje sprawdzić smak, jeżeli zaistnieje konieczność doprawiamy solą i pieprzem ewentualnie przyprawą typu jarzynka.
Rosół podaję tradycyjnie z makaronem nitki, można posypać natką pietruszki     Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz