Powered By Blogger

wtorek, 19 czerwca 2012

pulpety w sosie koperkowym


  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • dwa ząbki czosnku (to mój dodatek)
  • łyżka masła i oliwa do smażenia
Sos:
  • woda lub bulion warzywny ( u mnie bulion)
  • 1-2 marchewki
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku 
Wykonanie:

Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła. Wymieszać z mięsem.  Dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, roztrzepane jajko, sól, pieprz oraz przeciśnięty czosnek.  Masę dokładnie wyrobić i uformować z niej małe pulpeciki.  Każdy z nich obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony. Zalać wodą lub bulionem (do 3/4 wysokości pulpetów). Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, przykryć i dusić do miękkości. Zaprawić śmietaną wymieszaną ze szczyptą soli i dwoma rodzajami mąki. Zagotować, dodać posiekany koperek. Smacznego :)

Na zdjęciu - polski obiad:))) pulpeciki z sosem koperkowym podane z kaszą gryczaną, buraczkami i surówką z kiszonych ogórków. Pychotka :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz