- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka
- sól i pieprz
- mąka pszenna do obtoczenia
- dwa ząbki czosnku (to mój dodatek)
- łyżka masła i oliwa do smażenia
- woda lub bulion warzywny ( u mnie bulion)
- 1-2 marchewki
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- pół pęczka koperku
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
Cebulę
posiekać i zeszklić na łyżce masła. Wymieszać z mięsem. Dodać
namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, roztrzepane jajko, sól, pieprz
oraz przeciśnięty czosnek. Masę dokładnie wyrobić i uformować z niej
małe pulpeciki. Każdy z nich obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej
strony. Zalać wodą lub bulionem (do 3/4 wysokości pulpetów). Dodać
pokrojoną w plasterki marchewkę, przykryć i dusić do miękkości. Zaprawić
śmietaną wymieszaną ze szczyptą soli i dwoma rodzajami mąki. Zagotować,
dodać posiekany koperek. Smacznego :)
Na
zdjęciu - polski obiad:))) pulpeciki z sosem koperkowym
podane z kaszą gryczaną, buraczkami i surówką z kiszonych ogórków.
Pychotka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz