Powered By Blogger

wtorek, 3 kwietnia 2012

Schab szpikowany czosnkiem

schab w maśle
duży kawałek schabu (1,5-2 kg)
główka czosnku
kostka masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Mięso oczyścić z błon i tłuszczu. Nacinając czubkiem noża, naszpikować schab z obu stron ząbkami czosnku przekrojonymi wzdłuż na pół.
Natrzeć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać 2 łyżki masła i obsmażyć schab ze wszystkich stron.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
Schab przełożyć do brytfanny.
Stopić masło, gorącym zalać schab, przykryć folią i piec aż będzie miękki - ok. 1-1,5 godz. Po 20 minutach pieczenia, dolać do formy ok. 1 szklanki gorącej wody (piszę około szklanki, gdyż to zależy od wielkości brytfanny, czasem cała szklanka wody może się nie zmieścić). Przed końcem pieczenia zdjąć folię, żeby schab ładnie się przyrumienił.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz