- około kilograma kapusty
- 2,5 szklanki ryżu
- 4 cebule
- 2 szklanki kaszy manny
- 5 jajek
- 80 dkg mięsa mielonego
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę drobno posiekać, posolić. Odlać wodę, którą puści. Ryż ugotować. Cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Kapustę, ryż, kaszę, jajka i cebule wymieszać razem. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować kotlety. (Moja masa była zbyt rzadka i nie chciała się zbytnio formować, dlatego dodałam do niej bułki tartej). Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podsmażone kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dolać do nich dwie szklanki wody i przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Podawać z sosem pomidorowym, z dowolnie wybraną sałatką.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz