Powered By Blogger

środa, 18 stycznia 2012

Galaretka drobiowa z groszkiem

Składniki do rosołu:
1 kurczak
 3 l wody ,włoszczyzna
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, lubczyk, sól
Do galarety:
żelatyna w ilości odpowiedniej do ilości rosołu
Do dekoracji:
marchewka z rosołu
pół puszki zielonego groszku
marynowane pieczarki
(to jest w mojej galaretce, oczywiście można ozdobić ją sobie inaczej)
Ugotuj rosół. Następnie wyjmij mięso i włoszczyznę, a wywar przecedź przez gazę, żeby odrzucić drobne kawałki mięsa i przypraw. Jeżeli chcesz mieć ładną, klarowną galaretkę, bez tłuszczu na wierzchu, wstaw rosół do lodówki na noc i rano zbierz tłuszcz, który zbierze się na powierzchni. Mięso pokrój albo poszarp na kawałki. Do miseczek lub foremek włóż wybraną przez siebie dekorację i mięso. Rosół zagotuj, wymieszaj z żelatyną, i gorącym zalej mięso w miseczkach. Odstaw do stężenia. Podawaj z octem (choć niektórzy lubią też z majonezem).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz