- 1 kurczak
- 0,5 kg wołowiny lub cielęciny z kością
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 30 dag boczku
- 30 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej
- 5-6 jajek
- 3 czerstwe bułki
- 100 g grzybów suszonych
- 1 łyżka smalcu
- 3 marchewki, 2 pietruszki, 2 pory, 1 seler
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- 2 cebule
Mięso bez wątróbki włożyć do garnka, zagotować razem z warzywami i przyprawami na małym ogniu aż do miękkości mięsa, co najmniej z 2 godziny. Jakieś 20 minut przed końcem gotowania, dodać wątróbkę.
Mielenie mięsa
Mięso wyjąć z garnka, przestudzić, pokroić na małe kawałki przekręcić przez maszynkę 3 razy. Następnie przepuścić przez maszynkę wszystkie warzywa i dodać do mięsa.
Przyprawianie
Do masy mięsnej wbić jajka, wymieszać, dodać sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Dolać 1 szklankę wywaru w którym się gotowało mięso. Pasztet ma być pikantny i powinien mieć niemal kremową konsystencję.
(Można też oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka dodać do masy mięsnej. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami).
Pieczenie
Foremki (na ogół 2 keksówki) wysmarować smalcem i posypać bułką tartą. Włożyć masę mięsną, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez ok 1,5 godziny.
Pasztet urośnie trochę w czasie pieczenia, więc nie wypełniać foremki po brzegi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz