Powered By Blogger

poniedziałek, 16 stycznia 2012

pasztet domowy


  • 1 kurczak
  • 0,5 kg wołowiny lub cielęciny z kością
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 30 dag boczku
  • 30 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej
  • 5-6 jajek
  • 3 czerstwe bułki
  • 100 g grzybów suszonych
  • 1 łyżka smalcu
  • 3 marchewki, 2 pietruszki, 2 pory, 1 seler
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • 2 cebule
Gotowanie mięsa i warzyw
Mięso bez wątróbki włożyć do garnka, zagotować razem z warzywami i przyprawami na małym ogniu aż do miękkości mięsa, co najmniej z 2 godziny. Jakieś 20 minut przed końcem gotowania, dodać wątróbkę.
Mielenie mięsa
Mięso wyjąć z garnka, przestudzić, pokroić na małe kawałki przekręcić przez maszynkę 3 razy. Następnie przepuścić przez maszynkę wszystkie warzywa i dodać do mięsa.
Przyprawianie
Do masy mięsnej wbić jajka, wymieszać, dodać sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Dolać 1 szklankę wywaru w którym się gotowało mięso. Pasztet ma być pikantny i powinien mieć niemal kremową konsystencję.
(Można też oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka dodać do masy mięsnej. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami).
Pieczenie
Foremki (na ogół 2 keksówki) wysmarować smalcem i posypać bułką tartą. Włożyć masę mięsną, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez ok 1,5 godziny.
Pasztet urośnie trochę w czasie pieczenia, więc nie wypełniać foremki po brzegi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz