Powered By Blogger

niedziela, 2 grudnia 2012

udka pieczone



4 ćwiartki kurczaka (udka)
1 łyżka imbiru
1 łyżka kurkumy
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka estragonu
3 łyżki przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka (płaska) czosnku  (lub 1 świeży zgnieciony ząbek) + łyżeczka cukru
oliwa





mięso oczyścić, umyć i osuszyć, podzielić na 8 części .  wszystkie przyprawy wymieszać z oliwą tak by powstała gęsta „pasta” , którą dokładnie wysmarować kurczaka . tak przygotowane mięso pozostawiam na ok. 4 godz  . piec 45 min w 200 st C.  podałam z pieczonymi ziemniakami i z surówką . (ja , na 10 min przed wyjęciem z piekarnika skropiłam udka sokiem z cytryny ;)  )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz