Powered By Blogger

niedziela, 4 listopada 2012

sosik grzybowy z" wkładką"








40-50 dkg grzybków (moje były świeże)
1 marchewka
1 l  wywaru (ja miałam rosół)
150 ml śmietany 18 %
1 łyżka mąki

2-3 ćwiartki z kurczaka (ugotowane)

Grzybki moczyć 10 min w solance, wypłukać i obgotować 15 min.  Odcedzić, przelać zimną wodą, pokroić na mniejsze kawałki,  zalać wywarem, dodać pokrojoną wg gustu marchewkę, gotować 25 min , na koniec zagęścić śmietaną z mąką i doprawić do smaku



Ugotowane mięso kurczaka obrać , pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sosu, lekko wymieszać , podawać z makaronem, kaszą , ziemniakami… smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz