Biszkopt
8 jaj
8 łyżek cukru
7 łyżek mąki zwykłej
1 łyżka mąki kartoflanej
4-5 łyżek oleju
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
![]() |
zdałam egzamin... smakuje..:) |
masa jabłkowa
kg jabłek
2 galaretki XXL cytrynowe lub brzoskwiniowe (lub 3 małe)
masa cappuccino
1 szkl mleka
1 śmietana typu „śnieżka”
1 łyżka żelatyny
4 łyżki cappuccino np. czekoladowego
Przygotować 2 formy do ciast (35 x 25 wysmarować tłuszczem, posypać mąką)
Ubić pianę z białek,
powoli dodając cukier z solą, po ok.4 min dodać stopniowo po jednym żółtku
nadal miksować, zmniejszyć obroty ( na najmniejsze), wlać olej, mąkę z
proszkiem do pieczenia na końcu ocet, ciasto
wylać na 2 wcześniej przygotowane formy,
piec 25- 30 min w temp 170 st
z termoobiegiem
Jabłka obrać, pociąć na małe kawałki ugotować na pół miękko w
350 ml wody, na koniec wsypać galaretki dokładnie wymieszać nie gotować (ja dodałam jeszcze łyżeczkę cynamonu). Odstawić
do wystygnięcia, chłodną masę jabłkową wylać na ciasto, przykryć drugim
biszkoptem
![]() |
może ciasteczko? :) |
Śmietanę „śnieżkę” przygotować wg przepisu na opakowaniu na
koniec wsypać cappuccino, żelatynę rozpuścić w 150 ml wrzącej wody, gdy
przestygnie dodać do śmietany - tężejącą polać ciasto, ozdobić wg uznania… ( ja starłam
4 większe wafelki kakaowe i 4 kostki czekolady mlecznej) i wstawić do lodówki
na ok. 30-40 min… smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz