Powered By Blogger

piątek, 9 listopada 2012

cappuccino z jabłkiem ;)



Biszkopt
8 jaj
8 łyżek cukru
7 łyżek mąki zwykłej
1 łyżka mąki kartoflanej
4-5 łyżek oleju
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli





zdałam egzamin...  smakuje..:)



masa jabłkowa
  kg jabłek
2 galaretki XXL cytrynowe lub brzoskwiniowe (lub 3 małe)

masa cappuccino
1 szkl mleka
1 śmietana typu „śnieżka”
1 łyżka żelatyny
4 łyżki cappuccino np. czekoladowego

Przygotować 2 formy do ciast  (35 x 25 wysmarować tłuszczem, posypać mąką)
 Ubić pianę z białek, powoli dodając cukier z solą, po ok.4 min dodać stopniowo po jednym żółtku nadal miksować, zmniejszyć obroty ( na najmniejsze), wlać olej, mąkę z proszkiem do pieczenia na końcu ocet,  ciasto wylać na 2  wcześniej przygotowane formy, piec 25- 30 min w temp 170 st  z termoobiegiem

Jabłka obrać, pociąć na małe kawałki ugotować na pół miękko w 350 ml wody, na koniec wsypać galaretki dokładnie wymieszać nie gotować (ja dodałam jeszcze  łyżeczkę cynamonu). Odstawić do wystygnięcia, chłodną masę jabłkową wylać na ciasto, przykryć drugim biszkoptem

może ciasteczko? :)
Śmietanę „śnieżkę” przygotować wg przepisu na opakowaniu na koniec wsypać cappuccino, żelatynę rozpuścić w 150 ml wrzącej wody, gdy przestygnie dodać do śmietany - tężejącą  polać ciasto, ozdobić wg uznania… ( ja starłam 4 większe wafelki kakaowe i 4 kostki czekolady mlecznej) i wstawić do lodówki na ok. 30-40 min…  smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz