Powered By Blogger

piątek, 5 października 2012

waniliowiec








¾ kostki  margaryny
1 szkl cukru
2 szkl mąki
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Masa śmietankowa;

4 białka
1.1/2 szkl cukru
4 duże śmietany 18%
2 budynie waniliowe


Z podanych składników zagnieść ciasto,1/4 ciasta włożyć do zamrażalnika na 15 min, resztą ciasta wykładamy( wcześniej lekko natłuszczoną) formę do ciasta.


Masa- białka ubijamy z cukrem
4 kubki śmietany ubijamy ok. 8-10 min, pomału dosypując budyń, dodajemy ubite białka, delikatnie mieszając(ręcznie)

Masę wylewamy na ciasto, ,wyciągamy resztę ciasta z zamrażalnika, ścieramy nad całością na tarce o grubych oczkach, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st c. pieczemy ok. 70 min… po wyjęciu z piekarnika można posypać startą czekoladą...:)smacznego..:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz