Powered By Blogger

wtorek, 30 października 2012

pieczeń...-inaczej








1 kg mięsa mielonego
2 bułki suche- lekko namoczone
2 jaja
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 większa marchewka
2 łyżki lubczyku
2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
2 łyżki przyprawy do gyrosa
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
Pieprz-do smaku




Większą formę wyłożyć folią aluminiową z „zapasem” na przykrycie. Marchew, cebulę, czosnek – zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do mięsa- dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami . podzielić na trzy części( w miarę równe) ułożyć w formie nakryć pozostałą folią. Piec 35-40 min w temp 190- 200 st   (na 10 min przed końcem pieczenia zdjąć folię by pieczeń nabrała koloru dla "elegancji" możesz użyć formy keksówki a wierzch pieczeni posmarować musztardą...)  podać pokrojoną, na ciepło z sosem, ziemniakami lub kaszą lub na zimno doskonała do chleba... smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz