Powered By Blogger

czwartek, 11 października 2012

mój "dziwak"



5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżka octu
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kokosu
Szczypta soli

Masa;
1 kg jabłek( mogą być inne owoce)
2 galaretki np. agrestowa i cytrynowa
200 ml mleka
Śmietana śnieżka

Dodatkowo;
Kakao, cukier puder,pół szkl mocnej kawy parzonej,sok z winogron, lub inny, kilka łyżek


Ciasto;
Białka ubić na sztywno, dodać cukier , ocet, sól. Nadal ubijać ok. 3 min, dodać żółtka, mąkę olej, proszek do piecz, kokos. Miksować jeszcze ok. 2 min, wlać do wcześniej natłuszczonej i posypanej mąką brytfanki, piec 35 min w temp 170 st C

(drugi placek upiec w ten sam sposób tylko bez kokosu…czyli czysty biszkopt)

Masa;
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, zasmażyć  na  5 łyżkach wody, gdy będą miękkie ale jeszcze w kawałkach zasypać je galaretką dokładnie wymieszać- nie gotować. Śnieżkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu , dodać do jabłek dobrze wymieszać.







Ciasto kokosowe posypałam kokosem, skropiłam sokiem , lekko zwilżyłam kawą, na nie wylałam masę i przykryłam drugim plackiem, który też zwilżyłam kawą ,posypałam cukrem pudrem i kokosem…można dodać kakao (jak ja) smacznego.:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz