Powered By Blogger

niedziela, 7 października 2012

kapusta "zasmażana"...inaczej



1 kapusta biała (ok3 kg)
1 średnia marchewka
20 dkg słoniny
1 duża cebula
½ szkl śmietany 12%
1 pęczek kopru
2 kostki rosołowe drobiowe
2 łyżki lubczyku
2 łyżki maki
2 łyżki przyprawy do kapusty
-pieprz ,”kucharek” maggi –do smaku









Kapustę oczyścić z wierzchnich liści , poszatkować na paski o średnicy ok. 1 cm, wypłukać . Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Kapustę z marchwią zalać 2 l wody , (nie dolewam do kapusty więcej wody, bo nie chcę dodawać większej ilości mąki)dodać kostki lubczyk,  przyprawę do kapusty , trochę  pieprzu , maggi . Gotować ok. 15 min , w tym czasie cebulę i słoninę pokroić w grubszą kostkę . Razem podsmażyć na złoty kolor , dodać mąkę i koper , dobrze wymieszać , wlać całość do kapusty . Gotować ok. 25 min (lub wg gustu do odpowiedniej  miękkości). Na koniec wlać śmietanę, doprawić , podać wedle upodobań np. ziemniaki , kotlet . Smacznego..:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz