1 kapusta biała (ok3 kg)
1 średnia marchewka
20 dkg słoniny
1 duża cebula
½ szkl śmietany 12%
1 pęczek kopru
2 kostki rosołowe drobiowe
2 łyżki lubczyku
2 łyżki maki
2 łyżki przyprawy do kapusty
-pieprz ,”kucharek” maggi –do smaku
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści , poszatkować na paski
o średnicy ok. 1 cm,
wypłukać . Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Kapustę z marchwią
zalać 2 l
wody , (nie dolewam do kapusty więcej wody, bo nie chcę dodawać
większej ilości mąki)dodać kostki lubczyk, przyprawę do kapusty , trochę pieprzu , maggi . Gotować ok. 15 min , w tym
czasie cebulę i słoninę pokroić w grubszą kostkę . Razem podsmażyć na złoty
kolor , dodać mąkę i koper , dobrze wymieszać , wlać całość do kapusty . Gotować ok. 25
min (lub wg gustu do odpowiedniej miękkości). Na
koniec wlać śmietanę, doprawić , podać wedle upodobań np.
ziemniaki , kotlet . Smacznego..:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz