- 4 jajka
- 15 dag maku
- 5 łyżek mąki
- 7 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka proszku do piecz.
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szkl mleka
- 1 galaretka owocowa
- 2 paczki delicji szampańskich
Galaretkę rozpuścić w 450 ml wrzącej wody, odłożyć aby stężała. Mak
sparzyć, odcedzić i dwukrotnie zemleć w maszynce. Żółtka z cukrem i 2
łyżkami wody utrzeć do białości, dodać mak, mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia, aromat, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę,
delikatnie połączyć z masą makową. Ciasto wyłożyć do przygotowanej
formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30-35 minut w temp
190 stopni. Budyń ugotować według przepisu w 3 szkl mleka, wylać na
upieczony makowy placek, wystudzić. Na zimny budyń ułożyć delicje i
zalać tężejącą galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz