Powered By Blogger

czwartek, 6 września 2012

ciasto makowe z galaretką



  • 4 jajka
  • 15 dag maku
  • 5 łyżek mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka proszku do piecz.
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szkl mleka
  • 1 galaretka owocowa
  • 2 paczki delicji szampańskich
PRZYGOTOWANIE:
Galaretkę rozpuścić w 450 ml wrzącej wody, odłożyć aby stężała. Mak sparzyć, odcedzić i dwukrotnie zemleć w maszynce. Żółtka z cukrem i 2 łyżkami wody utrzeć do białości, dodać mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą makową. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30-35 minut w temp 190 stopni. Budyń ugotować według przepisu w 3 szkl mleka, wylać na upieczony makowy placek, wystudzić. Na zimny budyń ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz