Powered By Blogger

środa, 12 września 2012

szalony centuś z ptasim mleczkiem


  • 1 szkl białek
  • 1 szkl cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maku
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tarta bułka 1 łyżka
  • łyżeczka masła do wysmarowanie tortownicy
Białka  ubić z solą, dodać cukier, dalej ubijać. Jak już jest sztywna piana dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie mak. Przekładamy do średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką i pieczemy 25 minut.
Do takiego ciasta wykorzystujemy białka, które nam zostały np.. od innego ciasta.
Do środka ciasta:
ptasie mleczko
  • nutella
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 śmietana gęsta 18%
  • sok multiwitamina
  • wiórki kokosowe czerwone i białe
Ciasto  przekroić na połowę. Wcześniej rozpuścić galaretkę cytrynową w 1 szklance wody. Jak zacznie tężec, ubić mikserem na pianę, dodać śmietanę i jeszcze chwilę ubijać. Ciasto nasączyć sokiem, dwoma rzędami ułożyć ptasie mleczko a resztę wypełnić tężejącą ubitą galaretką. Drugą część ciasta też nasączyć sokiem i posmarować nutellą. Złożyć razem, boki posmarować resztą masy i posypać czerwonymi wiórkami kokosowymi...-. ciasto należy do tych -które szybko znikają ... :))  smacznego.
file1290886433

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz