Powered By Blogger

niedziela, 30 września 2012

aromatyczna szynka







1 kg szynki bez kości
1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
2 łyżki lubczyku
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżki przyprawy do mięsa duszonego
1 ząbek czosnku
3 ziarna owocu jałowca
Przyprawa typu kucharek, maggi pieprz do smaku
(zamiast „kucharka „ dodałam  2 łyżki przyprawy do gyrosa, dodatkowo : pół łyżeczki cynamonu, płaską łyżkę cukru –koper, marchew, pietruszkę. 1 łyżka mąki do podbicia)
Tłuszcz do smażenia

Mięso umyłam osuszyłam, pokroiłam w 1,05-2 cm  plastry . wszystkie przyprawy wymieszałam z sobą, dodając zgnieciony czosnek, taką mieszanką natarłam mięso. Obsmażyłam z obu stron  na złoty kolor  po czym polałam 1 litrem wody, dusiłam 30 min. Po tym czasie wkroiłam szersze plastry marchwi, pietruszki i „potargany” koper. Dusiłam kolejne 20 min, pod koniec podbiłam mąką doprawiłam do smaku …( to już wg gustu) podałam z ziemniakami surówką z białej kapusty i tartymi buraczkami – wbrew przekonaniom…” mieszanki” świetnie współgrały… smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz