1 kg
szynki bez kości
1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
2 łyżki lubczyku
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżki przyprawy do mięsa duszonego
1 ząbek czosnku
3 ziarna owocu jałowca
Przyprawa typu kucharek, maggi pieprz do smaku
(zamiast „kucharka „ dodałam 2 łyżki przyprawy do gyrosa, dodatkowo : pół
łyżeczki cynamonu, płaską łyżkę cukru –koper, marchew, pietruszkę. 1 łyżka mąki
do podbicia)
Tłuszcz do smażenia
Mięso umyłam osuszyłam, pokroiłam w 1,05-2 cm plastry . wszystkie przyprawy wymieszałam z
sobą, dodając zgnieciony czosnek, taką mieszanką natarłam mięso. Obsmażyłam z
obu stron na złoty kolor po czym polałam 1 litrem wody, dusiłam 30
min. Po tym czasie wkroiłam szersze plastry marchwi, pietruszki i „potargany”
koper. Dusiłam kolejne 20 min, pod koniec podbiłam mąką doprawiłam do smaku …(
to już wg gustu) podałam z ziemniakami surówką z białej kapusty i tartymi
buraczkami – wbrew przekonaniom…” mieszanki” świetnie współgrały… smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz